Thursday, May 24, 2012

Rindu Brongko~~

Salam..
Dah hampir setahun tak balik rumah... mula hati tercari-cari makanan bugis yang ada kat semenajung nie.. tapi, hampa.. huhuhuh.. 
hari ni.. tiba-tiba rasa nak berkongsi resepi sejenis kuih bugis.. huhuh..
namanya BRONGKO.. yang nie sedap gilerrrrr... especially kalu dah masak, letak dalam peti ais.. biar dia sejuk..

BAHAN-BAHAN YANG KITE PERLUKAN:
1 sisir loka/otti yang masak ranum (buang urat/bahagian tengahnya)

1 biji kaluku ambil santannya1 cawan golla kessi5 biji tellodaulloka/daung otti (buang pelepahnya bentuk segi empat 8×8 in

CARA MENYEDIAKAN ADUNAN:
Lenyek loka/otti sehingga lumat. Boleh gunakan alat pengisar (blander). Masukkan tello, santan sedikit demi sedikit dan gula. Gaulkan sehingga rata. Tambahkan santan sehigga bancuhan agak cair. Jangan terlalu cair atau keras. Keras nanti jadi pasau loka pula. Campurkan golla ikut suka hati, kalau mahu kurang manis, kurangkan golla.
CARA MEMBUNGKUS:
Temukan hujung daun seperti gambar 1. Daun hendaklah disalai sekejap agar layu dan tidak mudah terkoyak. Tarik naik hujung tepi kiri dan kanan membentuk takungan seperti gambar 2. Masukkan adunan di atas (1/2 cawan anggaran) dan kemaskan lipatan sepeti gambar 3. Bungkusan hendaklah dikuatkan dengan menyemat lidi di hujung lipatan daun.

CARA MEMASAK:
Kukus sehingga masak ( anggaran 15-20 minit). Adunan akan menjadi sedikit pejal apabila masak. Siap…. lebih sedap dihidang sejuk. Dari peti sejuk lagi sedap……cubalah.
Maksud perkataan:
pasau loka – kek pisanggolla kessi-gula pasirtello-telur,daulloka/daung otti-daun pisang, loka/ottipisang

dalam sedap.. sejuk lagi sedap~~ ^^

Bungkusan yang baru masak.~~

Terima kaseh kerana membaca.. hihihi..
signout dulu.. salam..


Sayang semua..^^



No comments:

Post a Comment